Darmkrampjes massage
Inschrijven

Vanaf 3 weken tot ongeveer 3 maanden is het heel normaal dat je baby last heeft van darmkrampjes. Het maakt niet uit of je borstvoeding of flesvoeding geeft.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een baby darmkrampjes kan krijgen:

De darmen zijn nog in ontwikkeling;
Omdat de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn, kunnen er krampen ontstaan wanneer de voeding de darmen passeert. De darmen van een pasgeboren baby moeten wennen aan het verteren van voedsel.

Lucht in het maag-darmkanaal;
Lucht en gasvorming in de darmen van de baby worden ook vaak als oorzaak genoemd van darmkrampjes. Dit zorgt ervoor dat de darmen opgezet raken wat leidt tot buikpijn.

Het voedingsschema: teveel of te weinig voeding;
Teveel of te weinig voeding kan invloed hebben op de darmwerking van de baby. Dit zie je vooral bij flesvoeding. Ouders houden zicht te strikt aan de voorgeschreven hoeveelheden, terwijl de baby misschien wel een kleinere of grotere behoefte heeft.

Voedingsmiddelen die de moeder die borstvoeding geeft eet;
Als baby's borstvoeding krijgen, kan dit ook van invloed zijn op de darmen. Naast te gulzig drinken, kan in dit geval ook de voeding van de moeder een rol spelen. Via de borstvoeding komen stoffen die de moeder gegeten of gedronken heeft bij de baby terecht. Zo kan een baby bijvoorbeeld darmkrampjes krijgen als de moeder kool, spruitjes, knoflook, peulvruchten, scherpe kruiden, ui, te veel koffie of chocolade heeft gegeten.

Koemelkallergie en Lactose-intolerantie;
In sommige gevallen kan er een medische oorzaak ten grondslag liggen aan darmkrampjes, zoals een koemelkallergie of lactose-intolerantie.

Kenmerken van darmkrampjes:

 • Ander huiltje
 • Rood aanlopen tijdens het huilen (met gesloten ogen)
 • Het optrekken van de beentjes tot aan borst
 • Extreme winderigheid
 • Geen andere aanwijsbare reden voor het huilen
 • Het ballen van de handjes tot een vuist
 • Vaak verergeren de krampjes aan het einde van de middag of avond

Om je krampen zoveel mogelijk te voorkomen werkt het heel goed om de darmkrampjes massage toe te passen. Het werkt het beste als je hier mee begint als je kindje 6 weken oud is.

Kleine Droom biedt een eenmalige workshop darmkrampjes massage aan. Tijdens deze les leer je de massage-grepen om krampjes te voorkomen. Ook geef ik tips over wat je nog meer kunt doen tijdens de krampjes van je kind. Krampjes heeft je baby vaak tussen de 3 en 10 weken na de geboorte.

Wat ook goed kan helpen op het moment van darmkrampjes is het buikje verwarmen met een pittenzakje met lavendel. Deze kun je bestellen in de webshop https://kleinedroom.nl/webshop/mini-warmteknuffel

 

Stel een vraag

De Workshop

 • Eenmalige workshop van 1 uur
 • Start als je kindje 6 weken oud is
 • Na 10-12 weken cursus Babymassage
 • Start op verzoek privé les of min 2 pers

Workshopdata

Cursus met je eigen groepje?
Dat is een stuk voordeliger.
Bel of mail of app

Andere cursussen